Problematisk og skadelig seksuell atferd

For mange personer med funksjonsvariasjoner er det viktig at de har en sunn seksuell utvikling gjennom sitt utviklingsforløp, men noen ganger kan seksuell atferd vekke bekymring. Da vil man ha  behov for mer informasjon for å kunne identifisere og vite hvordan man skal handle. I mange tilfeller er det uklart hvorvidt atferden er grenseoverskridende, problematisk eller skadelig, og hvordan dette skal tolkes i lys av andre utrykk som kan vurderes som bekymringsfulle eller skadelige.

 

Internasjonal forskning viser at mellom 30-50 % av seksuelle overgrep mot barn og unge utføres av andre mindreårige ( Barbaree & Marshall, 2006, Finkelhor, Ormrod &Chaffin, 2009). Av de mindreårige som utøver grenseoverskridende seksuell atferd har 1/3 kognitive evner eller fungering under gjennomsnittet. (Hackett et al, 2013).

Problematisk og skadelig seksuell atferd kan utøves på forskjellige arenaer og ha forskjellige utrykk. Den kan utføres alene eller sammen i en gruppe. Den kan være rettet mot en selv eller mot andre. Den kan utøves ved fysisk kontakt eller utøvd via bruk av teknologi, internett og sosiale medier.

Det er behov for kunnskap for å skape bevisstgjøring og handlekraft for å kunne gi personer med utviklingshemming og utviklingsforstyrrelser de utredninger og vurderinger av hvilke tiltak de er i behov av. I Norge har en tilpasset Simon Hackett sitt definisjonskontinum som er beskrivende for å definere og differensiere skadelig seksuell atferd, men en må ta hensyn til utviklingsforstyrrelser og forsinkelser i vurderingen.

 

Definisjon av skadelig seksuell atferd:

Handlinger som innebærer seksuell atferd hos barn og unge som ikke er utviklingsmessig adekvat, og som kan være skadelig for en selv eller andre, eller som kan innebære misbruk av andre barn, unge eller voksne.
— Quote SourceNKVTS, 2017. Gjengitt fra Hackett, 2014

God og sunn seksuell atferd

Gjensidighet, samtykke, aldersadekvat utforskning og utprøving, intensjon om ikke å skade, lek, moro, ingen maktforskjell (styrke, alder, status, kognitivt)

Problematisk seksuell atferd

Ikke aldersadekvat, mer tilfeldig på av og spontanitet, hendelser påvirket av jevnaldrer press, selvregulerende, fornærmet blir irritert/ukomfortabel men ikke redd/skremt og føler seg fri til å fortelle, den seksuelle atferden kan være ok, men utøves i upassende situasjon/relasjon

Skadelig seksuell atferd

Ikke aldersadekvat, planlegging, hemmelighold, utøver benytter maktforskjell, respons til fornærmede er preget av negative reaksjoner og følelser (frykt, sinne, aggresjon). Utøver tar ikke ansvar for atferd eller negativ konsekvens for fornærmet. Atferd er gjentakende eller økende i frekvens. Vanskelig å stoppe/avlede atferd til tross for intervensjon. Dekker det Straffeloven i Norge opererer med som seksuell atferd/handling/omgang.


Linker til mer informasjon:

Seksuell atferd

En ressursside for fagpersoner om sunn seksuell utvikling, og håndtering av bekymringsfull og skadelig seksuell atferd.

Les mer her

De er alle våre barn

Undervisningsressurs til deg som jobber med barn og unge, og som trenger litt hjelp til å komme i gang med samtaler omkring seksuell atferd som oppleves grenseoverskridende eller som vekker bekymring.

Les mer her

Kroppskort

Barnehusene har utarbeidet samtalekort. De er tenkt som støtte i samtale med barn. Formålet med kortene er å gi barn kunnskap om hva som er greit og ikke greit at noen gjør mot kroppen deres.

Les mer om kroppskortene her  

Konsultasjonsteam hos Barnehusene

Konsultasjonsteamet tilbyr konsultasjoner når det er bekymring for om barn og unge og voksne med utviklingshemming kan være, eller står i fare for å bli utsatt for vold, seksuelle overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Teamet bistår også i saker med barn og unge og voksne med utviklingshemming som utøver skadelig seksuell atferd. Ta kontakt med ditt nærmeste barnehus for å få mer informasjon

Les mer her

Du bestemmer

Her kan du lære mer om personvern, nettvett og digital dømmekraft.

Les mer her

Play it right

Er et fleksibelt og brukervennlig samtaleverktøy utviklet av RVTS Øst og Kriminalomsorgen. Målet er å forebygge seksuelle overgrep gjennom å gi unge kunnskap om kropp og seksualitet, samt gjøre fagfolk og foresatte tryggere på å snakke temaet.

Les mer om Play it right her

Håndbok: Utviklingshemmede, seksualitet og tiltak for å forebygge seksuelle overgrep

Les håndboken her

JANUS-senteret i Danmark

Senter for barn og unge i alderen 4-18 år med seksuelle atferdsproblemer.

Les mer på januscentret.dk