Seksuelle overgrep

Med seksuelle overgrep menes enhver seksuell handling som er utført mot noen som ikke gir eller er ikke er istand til å gi sitt samtykke. Når vi snakker om seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

 

Undersøkelser gjort for å redegjøre forekomst av seksuelle overgrep mot personer med nedsatt funksjonsevne har varierende funn, men det tenderer til at de er en særlig utsatt gruppe enn befolkningen forøvrig. Det er flere faktorer som antas spiller inn for at de har en økt risiko for å bli utsatt for overgrep.

Kartleggingen viser at personer med nedsatt funksjonsevne generelt ikke får god nok opplysning og lærdom i seksuelle helse som innebærer kjennskap til egen kropp, utvikling, sosiale ferdigheter og grenser rundt seksuell helse. Dette medfører at de har en økt risiko for å kunne bli utsatt for seksuelle overgrep. Mange er i behov av flere nærpersoner å forholde seg til, og ikke minst at de også kan ha en utvidet intimsone da de er i behov for bistand ved for eksempel av og påkledning, ivaretakelse av personlig hygiene mm.

For noen med nedsatt funksjonsevne vil det være gjeldende at de har vansker med å utrykke seg verbalt, har et begrenset begrepsapparat og har manglende kunnskaper om hvordan formidle hva de har opplevd, blitt utsatt for.

Kriminalstatistikken viser at det er mindretall av anmeldelser fra personer med nedsatt funksjonsevne hva gjelder seksuelle overgrep, noe som ikke samsvarer med funnene av omfanget for seksuelle overgrep mot denne gruppen.

På bakgrunn av den kunnskapen vi har fra undersøkelsene er det særs viktig at fagpersoner tilegner seg kompetanse på hvordan ivareta både å forebygge seksuelle overgrep og hvordan gjenkjenne og handle ved mistanke.

 

Her finner du mer informasjon.

Vern mot overgrep – TryggEst

Bufdir

All mistanke om seksuelle overgrep er alvorlig og krever handling. På Vern mot overgrep siden  kan man laste ned plakat, retningslinjer, veileder til retningslinjer og lettlest brosjyre for personer med utviklingshemming

Les mer om TryggEst her

Se filmen: TryggEst: Vold og overgrep mot personer med utviklingshemming

Les veileder her

FAFOpodden.

Personer med utviklingshemming er trolig mer utsatt for seksuelle overgrep enn befolkningen for øvrig. Som ofre kan de likevel ha problemer med både å forstå og kommunisere overgrepet, slik at det kan få en rettslig behandling. Kanskje blir de heller ikke trodd. I denne Fafopodden diskuterer vi problematikken i anledning en  bok med tittel: Utviklingshemming og seksuelle overgrep.

I studio:

  • Medredaktør og forskningsleder Terje Olsen ved Fafo

  • Medredaktør Anne Liv Engbråten, klinisk vernepleier ved habiliteringsteamet for voksne ved Nordlandssykehuset i Bodø

  • Generalsekretær Hedvig Ekberg i Norsk forbund for utviklingshemmede

  • Prosjektleder for TryggEst i Bufdir, John-Ingvard Kristiansen.

Hør podden her

Statens barnehus

RÅD OG VEILEDNING/ KONSULTASJONSTEAM

Alle som er usikre på eller har mistanke om at barn, ungdom eller sårbare voksne kan ha blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep, kan sjekke om barnehuse i deres region gir råd og veiledning.

Statens barnehus. Råd og veiledning.

 Stiftelsen SOR

Her finner du informasjon om seksuelle overgrep mot utviklingshemmede og link til E-læringsverkøyet: Ingen hemmeligheter.

Les mer på helsekompetanse.no

Redd barna #jegerher

Her finner du undervisningsmateriell for barnehage og 1.–7. trinn om vold og seksuelle overgrep. Du finner også filmer som gir voksne kunnskap om vold og seksuelle overgrep, i tillegg til råd om hva skolen og barnehagen kan gjøre for å forebygge og avdekke.

Her finner du undervisningsmateriellet 

Kroppskort

Barnehusene har utarbeidet samtalekort. De er tenkt som støtte i samtale med barn. Formålet med kortene er å gi barn kunnskap om hva som er greit og ikke greit at noen gjør mot kroppen deres.

Les mer om kroppskortene her  

NAKU

Les mer på naku.no

Håndbok: Utviklingshemmede, seksualitet og tiltak for å forebygge seksuelle overgrep

Les håndboken her