Seksualitet

Allerede i 1975 påpekte verdens helseorganisasjon at helse også har et seksuelt aspekt og at det gjelder alle mennesker uavhengig av fungering, også personer med ulike typer funksjonshemminger (WHO, 1975).

 

I strategiplanen «Snakk om det!» (Helse og omsorgsdepartementet, 2016) påpekes det at ens seksualitet og ens forhold til seksualiteten påvirker egen helse, hvor seksuell helse kan defineres som fysisk, mental og sosial velvære. God seksuell helse er en beskyttelsesfaktor og en ressurs som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter.

Seksualitet kan være et tema det er vanskelig å snakke om. Selv om vi lever i et samfunn som er åpent og og hvor tilgangen til informasjon er stor, er fortsatt dette emnet tabubelagt.

Gode holdninger og kunnskaper om rettigheter til å eie sin egen seksualitet er grunnleggende for at alle skal ha mulighet for å utvikle sin seksualitet. For å kunne ivareta autonomi, selvforståelse og forståelse av egne og andre sine grenser er det viktig at informasjon og seksualitetsundervisning er tilpasset personer med funksjonsnedsettelser, slik at alle skal kunne leve ut sin seksualitet åpent og trygt.

  • Seksualiteten har ingen alder, den er der hele livet.

  • Barns seksualitet er forskjellig fra voksnes seksualitet.

  • Seksualitetens utrykk varierer fra person til person.

  • Seksualiteten er uavhengig av funksjonsnedsettelse.

  • Seksualitet er et viktig og grunnleggende behov for alle mennesker.

  • Seksualiteten setter i gang mange følelser, fra frustrasjoner og fortvilelse til stor nytelse og glede.

  • Seksualiteten utrykkes i energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet.


PLISSIT

Det finnes ulike modeller for å kunne gi råd , veiledning og sexologisk behandling. PLISSIT er en anerkjent og anvendelig modell innenfor sexologifaget. I arbeidet med sexologiske problemstillinger har den amerikanske psykolg Jack Annon utarbeidet PLISSIT-modellen som et verktøy for å skille de ulike nivåer av hjelpebehov ved seksuelle problemer. I tillegg gir modellen føringer for hvilken kompetanse man trenger å besitte for å utføre ulike sexologiske behandling i forhold til de ulike behov forskjellige pasientgrupper kan ha. PLISSIT-modellen er i utgangspunkete laget som en trakt, men Benestad/Almås har snudd den til en pyramide. Modellen er utformet med ulike nivåer, der det laveste og nederste nivået betegner den gruppen pasienter som trenger den minst omfattende behandlingen og hvor behandleren trenger minst kompetanse for å være kompetent til å behandle problemene. De fleste kan få hjelp på de første to nivåene av helsepersonell og andre. Nivåene i modellen (nedenfra og opp) er som følger:

Tillatelse (P)

-Her gir vi tillatelse til å snakke om seksualitet. Viser at det er lov å ta opp team seksualitet. Her signaliserer vi også at seksualitet er en normal del av livet til alle mennesker i alle livssituasjoner.

Begrenset informasjon (I.L)

– Her gir man begrenset informasjon og innebærer at man skal tilby adekvat informasjon gjennom generell informasjon slik at pasienten i størst mulig grad får svar på sine bekymringer og utfordringer.

Spesifikke råd (SS)

– Her gies det spesifikk rådgiving og innebærer at behandleren skal tilpasse informasjon og behandlingdtiltak spesielt til den enkelte pasient. Herunder kommer en mulighet for å tilby behandling i form av medisiner og hjelpemidler.

Intensiv terapi(IT)

– Her får man intensiv terapi og innebærer å behandle alvorlige sexologiske problemer. Her gir man intensiv terapi og det er i hovedsak psykologer og leger som jobber i dette området, det kan være traume behandling eller ulike kirurgiske inngrep.

Under finner du linker til mer informasjon om tema.

Vernepleierpodden/Podcast

Vernepleierpodden har laget tre episoder om seksuell helse i arbeidet med personer med utviklingshemming. I alle episodene treffer du Carina Elisabeth Carlsen som er vernepleier med master i empowerment og helsefremmende arbeid, med en rekke videreutdanninger innen seksuell helse. Hun arbeider som rådgiver ved Likestillingssenteret og Universitstlektor ved OsloMet.

1 episode #seksuell helse 1- “Verdens viktigste tema.”

2 episode #seksuell helse 2-PLISSIT -modellen

3 episode #seksuell helse 3-Kompetanse

Vernepleierpodden

Helsekompetanse.no

Stiftelsen SOR har laget flere e-læringskurs for alle som arbeider for personer med utviklingshemning, som ligger på helsekompetanse.no.

E-læringskurset Betydningen av fritid, kultur og venner har et kapittel som heter Samliv og seksualitet.

Kapittel : Samliv og seksulitet.

Du finner også E-læringskurset Ingen hemmeligheter her som handler om seksuelle overgrep.

E-læringskurs: Ingen hemmligheter

I tilegge kan man her finne e-læringskurset Å arbeide i andres hjem

Dette kurset danner en grunnmur i den kunnskap vi bør ha når vi jobber for personer med utviklingshemming.

E-lærinskurs: Å jobbe i andres hjem

Unge funksjonshemmede

Unge funksjonshemmede er en paraplyorganisasjon for 38 organisasjoner og grupperinger av ungdom med funksjonshemning og kronisk sykdom. Prosjektet/e-læringsverktøyet Sex som funker skal bidra til økt kunnskap om seksuell helse og om eksisterende informasjonstilbud for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.

E-læringskurset skal øke kompetansen hos tjenestetilbydere som jobber med ungdom, deriblant helsepersonell i skole-, primær- og spesialisthelsetjenestene, pedagoger (inkludert seksualundervisere), ansatte i organisasjoner og ansatte ved ulike informasjonstjenester om seksualitet for ungdom.

Hva er seksuell helse? - Unge funksjonshemmede

Sex og samfunn

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Vi mener at seksuell helse må likestilles med fysisk og psykisk helse, og god seksuell folkehelse er avgjørende for god fysisk og psykisk helse

Sex og samfunn

Sex og samfunn har også en håndbok i seksuell og reproduktiv helse.

Metodeboken finnes også digital, på eMetodebok.no

Pust ut

Metodebok for helsepersonell for å snakke om seksuell helse og skeiv seksualitet hos mennesker med intellektuell funksjonsnedsettelse.

Pust ut

De har også laget et veldig fin metodebok som kan lastes ned på deres side.

PDF av Pust ut metodebok

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) sitt overordnede mål er å bedre levekårene til personer med utviklingshemming i Norge

NAKU skal være et knutepunkt for utvikling av tjenestene som ytes til utviklingshemmede i kommunene. NAKU skal formidle relevante fagressurser i en kunnskapsbank, som kommunale tjenesteytere kan bruke som støtte og veiledning i sitt daglige arbeid.

Kunnskapsbanken

Kunnskapsbanken - Om seksualitet

Sex og politikk

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt. Det er også dem som har uke 6.

Alt seksualitetsundervisningsmateriell fra Sex og Politikk er tilpasset Kunnskapsløftet 2020, og er spesielt egnet for undervisning i kompetansemål tilknyttet det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring.

Sex og politikk



Snakk om det!

«Snakk om det!» strategiplan for seksuell helse (2017- 2022) (Helse og omsorgsdepartementet, 2016) er en strategiplan hvor arbeidet for seksuell helse er samlet i en felles strategi. Denne er ment som en strategi for alle som jobber i helse- og omsorgstjenestene, i bruker og intresseorganisasjoner og i politikk og forvaltning.

Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017–2022) (regjeringen.no)

Vulva.no

Vulva.no er en kunnskapsbasert nettside for både helsepersonell og pasienter. Her kan man lese om ulike symptomer, og få informasjon om hvor og hvordan man kan få hjelp.