Kartleggingsverktøy

I arbeid med personer med funksjonsnedsettelse kan det være behov for strukturerte kartleggingsverktøy for å undersøke både kunnskapsnivå om seksuell helse for best mulig å sette inn rette tiltak / opplæring ut fra personens nivå.  

I møte med personer som utøver grenseoverskridende, problematisk og skadelig seksuell atferd vil det være behov for kartleggingsverktøy for å best mulig kunne identifisere og finne beste intervensjon.

Mennesker med utviklingshemming anslås å være minst dobbelt så utsatte for seksuelle overgrep som normalbefolkningen. Dette estimatet er basert dels på studier fra andre land og dels på norske studier av personer med andre typer funksjonsnedsettelser (Eggen, Fjeld, Malmo, Welle, & Zachariassen, 2009)  Det vil derfor som helse eller annet personell som arbeider med personer med funksjonsnedsettelser å ha kunnskap om seksuelle overgrep og dernest har tilgjengelige verktøy for å kunne både forebygge, identifisere og håndteres.

 

KroppKunn og SexKunn

KroppKunn og SexKunn er en systematiske kartleggingsverktøy for å gi et bilde over kompetansen og kunnskapen rundt ulike tema vedrørende seksuell helse for barn, unge og voksne med utviklingsshemming. Verktøyene kan brukes på forskjellige måter.
Les mer om verktøyene her

Bestill verktøyet her

AIM 3

AIM står for Assesment Moving On og er et rammeverk for bruk i arbeid med barn og unge som utøver grenseoverskridende og problematisk seksuell atferd.

Tilgang og bruken av AIM verktøyene er kun tilgjengelig for fagfolk som har deltatt på AIM kurs kun i regi av RVTS-ene. Oversikt over AIM kurs som planlegges i Norge kan søkes via de ulike RVTS-enes nettsider; rvts.no eller seksuellatferd.no

Les mer om verktøyene her

PROFESOR

PROFESOR er en strukturert sjekkliste fagfolk kan bruke for å identifisere og oppsummere beskyttende faktorer og risikofaktorer for ungdom og unge voksne (12–25 år) som har begått grenseoverskridende seksuelle handlinger.

Les mer om PROFESOR her

Armidilo-S

Armidilo-S er et systematisk klinisk verktøy for å vurdere risiko for vold og seksuelle overgrep hos personer med kognitive vansker og/eller psykisk utviklingshemming. Målgruppen er menn over 18 år som har utført seksuelt krenkende atferd.

Les mer om verktøyet her

Konsultasjonteam i Barnehusene

Alle som er usikre på eller har mistanke om at barn eller ungdom eller voksne med utviklingshemming  kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep kan ta kontakt med barnehusene.

Konsultasjonsteamet tilbyr konsultasjoner når det er bekymring for om barn og unge og voksne med utviklingshemming kan være, eller står i fare for å bli utsatt for vold, seksuelle overgrep og alvorlig omsorgssvikt. Teamet bistår også i saker med barn og unge og voksne med utviklingshemming som utøver skadelig seksuell atferd.

Les mer her 

Sumorapporten

Etablering av rutiner for forebygging, varsling og oppfølging ved overgrep mot mennesker med psykisk utviklingshemming. (Sumo risikoanalyse, side 65 og utover.)

Les Sumo-rapporten her